Szlak Kulinarny Śląskie Smaki łączy restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne.
Jest to jedna z pierwszych kulinarnych tras turystycznych w kraju.
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to laureat Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego 2013 roku.
Szlak otrzymał także nagrodę Komisji Europejskiej w Międzynarodowym Konkursie EDEN na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną 2015.
Wodzionka, fot. P. Lipecki
Potrawy na Szlaku
Kuchnia śląska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Każdy wie, że rolada z kluskami i modrą kapustą, to danie wywodzące się ze Śląska, tak jak szampan z regionu Champagne. W menu restauracji Szlaku znajdziemy jednak i specjały kuchni beskidzkiej, jurajskiej, czy zagłębiowskiej. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami (skwarkami), czy serula (rodzaj żuru na maślance), to tylko niektóre z ponad 100 dań regionalnych jakie serwują restauracje Szlaku.
Krupniok - Restauracja Szyb Maciej w Zabrzu, fot. P. Lipecki
Marka "Śląskie Smaki" oraz "Festiwal Śląskie Smaki www.slaskiesmaki.pl" są zastrzeżonymi znakami towarowym zgłoszonymi w Urzędzie Patentowym Rzeczpospolitej Polskiej.
Festiwal Śląskie Smaki
Co roku odbywa się także Festiwal Śląskie Smaki, który cieszy się olbrzymią popularnością. Nic dziwnego – to najsmaczniejsza impreza w województwie! Obywający się od 2006 roku Festiwal przyciąga tysiące turystów i miłośników dobrej kuchni.
Zobacz więcej na: www.slaskiesmaki.pl